Franz Weninger
O vinařství
Franz Weninger je v našich očích „panonským vizionářem“. Ve všem, co dělá, je vždy jakoby o krok napřed. V době, kdy ostatní burgenladští vinaři prodávali Frankovku jako jednoduché sudové víno, on již pracoval s jejím neobyčejným potenciálem. A když jiní objevovali integrovanou produkci, on se již věnoval biologickému vinohradnictví. Dnes hospodaří nejenom v rakouském Horitschonu, ale i v maďarském Balfu.
Weningerovi nedají dopustit na staré vinice, ať už se nacházejí v okolí rakouského Horitschonu či v nedalekém maďarském Balfu. Díky hlubokému zakořenění netrpí tolik suchem a vrstvy půdních horizontů rozdělují i příjem vláhy rovnoměrně, takže růst je pozvolný a plynulý. Tím se vylučuje tzv. skokový růst, rostlinná pletiva se zpevňují rovnoměrně a lépe tak odolávají houbovým chorobám.
