BergWerk | Schmelzer
Skladem 1 ks
Při nákupu nad 2 500,00 Kč doprava zdarma.Cabernet Sauvignon z divokého vinohradu (na vinici neprobíhají žádné práce na keři), hrozny jsou malé, chuť je výraznější a intenzivnější. Poslední sběr ve vinařství je pak spojený se spoustou rituálů. Vše probíhá přímo na vinohradu, kde jsou hrozny pošlapány a vloženy do dvou zakopaných qvevri. Po dokvašení se amfory uzavřou na 332 dní, aby víno prošlo všemi ročními obdobími. Před novou sklizní se nádoby otevřou, víno se vybere a převeze do vinařství, kde se lahvuje pouze samotok (bez lisování). Není čiřeno, filtrováno ani sířeno. Víno je ve speciální kameninové lahvi, aby si udrželo stejný styl i po nalahvování.
Velmi tmavá barva, výrazné aroma a chuť kombinující zralé švestky, lesní ovoce a koření, hutnější s dlouhou dochutí. Výjimečná záležitost.
Původ: Rakousko | Burgenland
Ročník: 2019
O vinařství
Rodinné vinařství z Golsu v Burgenlandu hospodaří na 16 hektarech kompletně v souladu s biodynamikou. Od roku 2007 mají Demeter certifikaci. Vinařství vede otec se synem (Georg a Georg), hlavou administrativního provozu je manželka Elisabeth.
Biodynamika je pro vinařství stěžejní věc. Všechny preparáty si připravují sami z vlastních bylin, které aplikují nejšetrnější metodou. (Ostatně všechny práce na vinohradech probíhají ručně.) Zdravá půda plná živin se spokojenými keři totiž snadněji odolá případným nákazám. Georg říká, že jedině se zdravým a stabilním vinohradem získá zdravá a stabilní vína, která si zachovávají osobitý charakter.
Polovina vinic je osázená bílými odrůdami jako je Veltlínské zelené, Večerka a Ryzlink vlašský. Z červených odrůd dominuje Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon, u kterého si zakládají i slušnou ročníkovou základnu archivu.