Dobrá vinice

O vinařství

Dobrá Vinice patří k průkopníkům naturálního vinaření na Moravě. Hospodaří na vinicích v okolí Znojma, 80% vinic se nachází v Národním parku Podyjí a má nezaměnitelný charakter daný specifickým, prvohorním podložím.

Zajímavostí vinařství je technika zpracování hroznů: Buď se hrozny lisují celé, bez předchozího pomletí – mošty pak kvasí a vína zrají převážně v dubových a akátových sudech, nebo se vína dlouhodobě macerují na slupkách či bobulích (6 až 11 měsíců v kvevri). Víno dále leží v nových dubových sudech.

V poslední době se Dobrá vinice věnuje přípravě vína 7,5 tisíc let starou technologií v gruzinských kvevri, což je druh amfor, jež jsou zakopány přímo ve vinném sklepě. Nalahvovaná vína pak leží v ideálních podmínkách i několik let ve starých pískovcových sklepích.