Vinařství Bystřický
O vinařství
Vojta a Anička. Z jednoho společného nápadu se stal splněný sen. Tohle duo hospodaří v Bořeticích na cca dvou hektarech, ale brzy je rozšíří o další 1,5 hektaru. Práce na vinohradech probíhá v organickém a postupně i biodynamickém režimu. První ročník vína byl z roku 2016 a Vojta s Aničkou si díky němu pevně ujasnili, jakou cestou chtějí jít. A drží se jí.
Soustředí se pouze na červená vína z odrůd jako Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a do budoucna také Pinot Noir, který bude mít i svou šumivou podobu.Vína zrají v barikových sudech minimálně rok a půl, vybrané ročníky si v sudech poleží až tři roky. Výslednou podobu vín charakterizuje minimální zásah do procesu a čas na zrání. Výsledkem jsou krásná, uhlazená a plnější červená vína s velkým potenciálem na zrání v lahvi. Pokud tedy vydržíte čekat.
„Náš životní styl promítáme i do vína. Zdravé lokální potraviny, šetrnost k životnímu prostředí i vlastnímu tělu a péče o přírodu je pro nás samozřejmostí. Proto i vína, která děláme s láskou, nezaostávají. O vinohrad pečujeme za pomocí přírodních preparátů a o vína se staráme tak, aby sama ukázala, co v nich je. Do přírody nedáváme nic, co bychom nedali sobě. Příliš nefiltrujeme, protože i pro nás a náš mikrobiom jsou kvasinky prospěšné. Síru využíváme minimálně, a to v limitech pro biorežim.“S ročníkem 2019 přišla nová podoba etiket, kterou vytvořilo studio artbureau a kterou jsme představili na degustaci ve VELTLINu.