Somloi Vándor
O vinařství
Vinařství založené roku 2010 v nejmenší maďarské vinařské oblasti na bývalé sopce Somló, které je známé především produkcí výrazných minerálních bílých vín. Podloží tvoří převážně čedič a naváté půdy.
Tamás Kis pracoval čtyři roky ve vinařství St. Andrea v Egeru a během tří let obhospodařoval vlastní vinici, tehdy ještě pouhých 0,5 hektarů, ze vzdálenosti 350 km. Somló ho natolik zaujalo a přitahovalo, že dlouho neváhal, a když tehdejší legenda Lajos Takacs prodával vinohrady, které okamžitě je koupil. Dnes hospodaří na pěti hektarech s brzkou vyhlídkou na dva další.
Hlavní odrůdy tvoří Olaszrizling, Juhfark, Furmint a Hárslevelű. Veškeré práce na vinicích jsou prováděny ručně a v bio režimu. Vína kvasí spontánně v dubových sudech a nerezových tancích, po nalahvování dozrávají ještě několik měsíců v láhvi, než jdou do prodeje. Díky minimálním zásahům skvěle odráží charakter Somló, a zároveň si zachovávají svěžest, lehkost a dlouhou dochuť.