Réka Koncz

O vinařství

Maďarská vinařka Annamária Réka Koncz hospodaří na necelých třech hektarech v zapomenuté oblasti Barabás na východě země, jen kousek od hranic s Ukrajinou. Více jak 60 let staré vinohrady najdete na jediném „kopci“ v okolí (uvozovky jsou na místě, kopec má nadmořskou výšku 221 metrů), jsou kompletně zarostlé divokou přírodou. Půda má vulkanický charakter, z velké části jde o sklovitý ryolit s fialovou barvu.
Proč začala pěstovat víno v tak specifických podmínkách? Během studií v Kodani a Dánsku pracovala  Annamária ve vinném baru Terroiristen, který se specializuje na naturální vína. Po návratu domů se jí podařilo získat 3 hektary z celkových pěti, které v Barabás najdete.
Díky starým výsadbám má zajímavou odrůdovou skladbu: Furmint, Ryzlink rýnský, Muškát žlutý, Hárslevelű a Királyleányka. A protože je výsadba pomíchaná, většina vín je zpracovaná v podobě cuvée.

Ve vinařství se vůbec nepoužívají sudy, vína kvasí spontánně v inertních plastových nádobách. Macerace na slupkách je pouze v řádu několika dnů, vína se lahvují bez filtrace, jen s malým množství síry.
Annamária klade důraz na minimum zásahů. Výsledkem jsou naprosto unikátní vína z dávno zapomenuté oblasti, která v sobě nesou skutečný dotek historie.