Jakub Novák
O vinařství
Funguje nenápadně, bez facebooku a webu. Roční produkce je kolem 10 tisíc lahví. Mezi stoupenci přírodních vín je považován za velký utajený talent, který zvládá jedinečná bílá i červená vína.
Jakub Novák je mladý vinař, který hospodaří na 1,5 ha vinic v okolí Tasovic ve Znojemské podoblasti. Hlavní myšlenkou procesu vzniku vína je u něj zaměření na podloží. Ostatně to napovídá etiketa, která odkazuje na kořenový systém vinné révy. Práce ve sklepě jsou pak omezeny jen na ty nejnutnější úkony, vína v klidu zrají měsíce v dubových nebo akátových sudech a před opuštěním sklepa také v lahvi.
Víno je pro Jakuba „svědectvím o místě a času“. Nejvíce se věnuje odrůdám Veltlínské zelené, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Frankovka a Zweigeltrebe.