Burja
O vinařství
Primož Lavrenčič, vystudoval vinařskou školu a pracoval několik let pro velké vinařské provozy. Získal velký přehled o technologiích a výrobě vína. Po osamostatnění se pustil přírodní cestou, cílem je získat do vína co nejvíce z přirozeného prostředí vinohradu. Vína kvasí spontánně v nerezových tancích (základní řada) a dřevěných sudech (dub, akát, třešeň).
Nyní hospodaří na cca 9 hektarech v oblasti Vipavská Dolina (Podraga, Orehovica) s nejstarší je vinice stará 60 let. Věnuje se odrůdám jako Zelen, Malvasia, Rebula, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Pinot Noir, Frankovka, Refošk, Pokalca, Modrá Frankinja.
Půdní složení je směs slínovce a pískovce a také fosílie – půda je bohatá na mikroskopické části bývalého moře.
Burja je název pro severovýchodní vítr, který je charakteristickou součástí Vipavské Doliny ve Slovinsku.