Stanislav Charvát

O vinařství

Stanislav Charvát má za sebou dlouhou vinařskou cestu, vinařit začal už na konci 80. let. Před několika lety definitivně opustil zaměstnání a věnuje se už jen vinařství.
Hospodaří v kopcovité oblasti západního výběžku Ždánického lesa v obci Klobouky ve Velkopavlovické vinařské oblasti. Vinice o rozloze 1,5 hektaru jsou staré 45-65 let.

Vína kvasí spontánně, nejsou k nich žádná aditiva, obsah SO2 je minimální. Fermentace a následné ležení probíhá v dubových nebo akátových sudech, u části bílých vín pak v nerezových tancích. Vína nejsou čiřená a pouze malá část některých ročníků se před lahvováním hrubě filtruje.

Standova vína dokonale odráží místní podmínky – jsou elegantní, čistá a skvěle srozumitelná. Můžete je pít k dobrému jídlu, připít s nimi prarodičům k výročí nebo si dát sklenku po dlouhém dni.