Petr Koráb - Živá hora

O vinařství

Petr založil vinařství v roce 2006 s cílem věnovat se zejména starším vinohradům, které se mu podařilo postupně získat. Dnes hospodaří na cca 4 hektarech vinic, jejichž průměrné stáří se pohybuje od 20 do 80 let (nejstarší vinohrad je dokonce z roku 1934).
Podloží tvoří sprašové a vápencové půdy, odrůdová skladba se drží hlavně tradičních odrůd jako Frankovka, Veltlínské Zelené, Ryzlink Rýnský, Neuburské, Pinot Noir nebo Pinot Blanc. 

Při práci na vinohradech a ve sklepě se Petr drží biodynamických pravidel, zároveň chová ovce a kozy… zkrátka směřuje k hospodářství s vlastním udržitelným koloběhem, a to je pro nás (a planetu) nejvíc.

Vína kvasí spontánně, bez zásahů, jsou lahvovaná převážně bez čiření a filtrace. Poslední roky se Petr zaměřuje také na šumivá vína. Jeho Pét-Naty a sekty jsou velmi oblíbené v různých evropských destinacích, potkat a pít je můžete v Londýně, Berlíně, Kodani nebo třeba Vídni.

Možná jste nevěděli, že Petr také rád vaří (původní profesí je kuchař) a svou vášeň promítá do různých vinných doplňků a přísad jako jsou redukované mošty, džemy a další.