Klinec

O vinařství

Rodinné vinařství z malé obce Medana hospodaří od roku 1918. Na zatravněných vinicích o rozloze zhruba 6 hektarů tu mezi řádky rostou ovocné stromy a plodiny jsou ošetřovány výhradně postřiky na bázi bylinných přípravků. Celé vinařství tak funguje v přísném bio režimu.

Hrozny se sbírají pouze ručně, aby pak 5-30 dní odpočívaly na slupkách. Víno zraje dva až pět let v dřevěných sudech (dub, divoká třešeň, moruše, akát) o velikosti 300-2000 litrů. První síra se do vína přidává až při stáčení do nerezových tanků, ve kterých vína stráví ještě několik měsíců. Lahvuje se bez filtrace, s nízkým obsahem síry.

Simona a Aleks provozují v Medaně vlastní restauraci, která patří mezi nejzajímavější v celém regionu. My sami se tam rádi vracíme, protože všechna jídla, která vám donesou na stůl, jsou lokální a odrážejí charakter oblasti. Aleks je nejen vinař, ale také famózní kuchař, který si sám připravuje třeba i pršut, salám nebo špek. Klincovi jsou zkrátka takové koncentrované Slovinsko ve sklence a na talíři.