Gravner
O vinařství
Josko Gravner patří k prvním lidem, kteří propagovali dnes takzvaná „Oranžová vína“ - bílé hrozny macerované na slupkách, které díky tomu získávají zlatou až oranžovou barvu. Po roce 2000 se začal zajímat o výrobu vína tradiční gruzínskou metodou a jako jeden z prvních si dovezl pravé gruzínské qvevri. Jedna z nejstarších metod zpracování vína tak prošla renesancí a Josko dodnes platí za nejvíce respektovanou osobnost.
Ve vinařství se používá minimální množství technologie, vína fermentují a zrají v qvevri po dobu několika měsíců (půl roku až jeden rok) a poté víno dozrává ve velkých dubových sudech 6 let. Před lahvováním není nijak čiřeno, filtrováno. Do vína přijde pouze malé množství SO2 (cca 15-18mg/l celkové síry). Před zahájením prodeje víno ještě několik měsíců dozrává v lahvi. Nový ročník tedy opouští vinařství zhruba po 8 letech.