Bott Pince

O vinařství

Judit a József vyrostli v Československu, poznali se na studiích a dnes jsou manželé. Před 19 lety je to táhlo do Tokaje, kde si chtěli zkusit několik let žít a zúročit zkušenosti nasbírané v Jižním Tyrolsku. Snili o statku s vinicí, o tom, že budou vyrábět víno a budovat komunitu, to vše s respektem k přírodě.
Nyní vlastní 9 hektarů půdy, z nichž zpracovávají 7 hektarů (ostatní jsou mladé výsadby). Jednotlivé vinohrady jsou rozmístěny v různých částech regionu a byť jsou některé od sebe vzdálené pouze pár metrů, dramaticky se liší jejich podloží. Většina vín nese název podle vinohradu a zároveň je mixem tradičních odrůd Furmint a Hárslevelű (Lipoviny). Vinohrady jsou zatravněné a ošetřované jen bio postupy. Judit a József nechávají vína kvasit ve sklepech spontánně, bez jakéhokoliv zásahu – někdy kvasí v sudech až do dubna následujícího roku. Lahvuje se cca po 8-10 měsících a upřednostňují dozrávání na lahvi.
Pro spolupráci se vybírají lidi se stejnými hodnotami a filozofií, aby společně pracovali na tom, že několik století starou vinařskou oblast čeká ta nejlepší budoucnost.