Ribolla | Gravner

Cena: 1 600,00 Kč Původní cena:

Skladem 3 ks

Tradiční odrůda, podle doložených informací se v oblasti Colia pěstuje už 1000 let. Macerace a spontánní fermentace probíhala v gruzínských qvevri. Po dokvašení bylo víno citlivě lisováno a stočeno do prázdné qvevri, kde zrálo 5 měsíců. Následně putovalo do velkých dubových sudů na 6 let. Před lahvováním nebylo čiřeno ani filtrováno.
Zlatavě měděná barva, intenzivní vůně s tóny sušeného ovoce, bylin. V chuti je plné, vrstevnaté, velmi elegantní. Dlouhé přemýšlivé víno.

Původ: Itálie | Collio
Ročník: 2009

O vinařství

Josko Gravner patří k prvním lidem, kteří propagovali dnes takzvaná „Oranžová vína“ - bílé hrozny macerované na slupkách, které díky tomu získávají zlatou až oranžovou barvu. Po roce 2000 se začal zajímat o výrobu vína tradiční gruzínskou metodou a jako jeden z prvních si dovezl pravé gruzínské qvevri. Jedna z nejstarších metod zpracování vína tak prošla renesancí a Josko dodnes platí za nejvíce respektovanou osobnost.

Ve vinařství se používá minimální množství technologie, vína fermentují a zrají v qvevri po dobu několika měsíců (půl roku až jeden rok) a poté víno dozrává ve velkých dubových sudech 6 let. Před lahvováním není nijak čiřeno, filtrováno. Do vína přijde pouze malé množství SO2 (cca 15-18mg/l celkové síry). Před zahájením prodeje víno ještě několik měsíců dozrává v lahvi. Nový ročník tedy opouští vinařství zhruba po 8 letech.

Další zajímavá vína