Petr Marada

O vinařství

Vinařství založil vinař a muzikant Petr Marada v Mikulčicích (Slovácká podoblast) v roce 2006. Navázal na rodinnou tradici zemědělství, kdy vinařství bylo vždy historicky nedílnou součástí hospodářství. Vinohrady o rozloze 11 hektarů jsou v bio režimu. Práce ve sklepě probíhá bez výrazných zásahů, pouze spontánní kvašení, zrání v nerezových tancích nebo dřevěných sudech (duby a akáty).
Od roku 2013 vyrábí šumivá vína vzniklá primární fermentací (PetNat) a sekty vzniklé sekundární fermentací metodou champagne.

„Neexistuje obecné pravidlo pěstování révy či výroby vína. Každý ročník je zcela jiný a v době intenzivního růstu musí vinař révě pečlivě "naslouchat", sledovat její potřeby a včas reagovat. Zanedbání či podcenění situace dá vinaři možnost opravy až za rok.“