Berthy
O vinařství
Berthy je mladý projekt mladého vinaře Alberta Vyorala. Po studiu technických oborů se Albert vrátil ke kořenům a vydal se na dráhu vinaře. Navzdory studijnímu zaměření pracuje bez moderních technologií.
Jeho vinice leží v Blatnice pod Svatým Antonínkem na vápenitých flyšových výběžcích Bílých Karpat, které dávají vínu výjimečný charakter – jsou jemná, mineralitní a mají potenciál zrát.
Aby tyto přednosti Albert nijak nepotlačil, vytváří víno přirozeně. Na vinohradu jsou všechna meziřadí zatravněna, vyloučeny jsou systémové postřiky i herbicidy, většinu prací dělá Albert manuálně. Ve sklepě vše kvasí spontánně bez přídavku kvasinek, a to v akátových nebo dubových sudech. Po celou dobu zrání leží vína na kvasnicích minimálně 10 měsíců. Síra je přidávána pouze před samotným lahvováním, nikdy v průběhu zpracování hroznů nebo zrání vína. Vína jsou filtrována pouze hrubě, některá vůbec.