Pajdos (Egri Bikaver)

Pók Tamás Pajdos (Egri Bikaver)

Hrozny z vinice Pajdos, jde o kotel s mikroklimatem, který se prý blíží středomořskému, podloží riolit – tuf, záhřevná a vysychavá půda. Směs modrých odrůd typická pro dnešní „bikavery“. Nelisováno – samotok. Zrálo 15 měsíců v sudu. Lahvováno bez filtrace. 

Egri Bikaver neboli Egerská býčí krev je nejslavnější víno regionu. Podle pověsti se obránci Egeru během bitvy s Turky posilňovali ohnivým červeným vínem, které jim stékalo po bradách. Turci si mysleli, že pijí krev a zděšeni odtáhli. Historicky šlo o směs Frankovky a Kadarky. Víno velmi vhodné do gastronomie. 

Typ vína Suché
Ročník 2012
Alkohol 14%
Odrůda Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Pinot noir
Původ Maďarsko | Eger
Barva Červené

510 Kč

Pók Tamás

Vinařství Tamáše Póka je situováno v oblasti Egeru. První vinohrad vysázel v roce 1984 v Nagytálya, ještě v době kdy pracoval jako vědecký pracovník (Ústav vinohradnictví a vinařství). O tento malý vinohrad se staral do doby, než se přestěhoval přímo do Egeru.

Více o vinařství

Další vína vinařství