Matthias Hager

Rakousko

Vinařství Matthiase Hagera hospodaří v současné době na 12,5 hektarech v obci Mollands v Kamptalu. Ten je typický rozmanitým podložím: od spraše, přes jíl po různé druhy prvohorních vyvřelin. Tato kombinace dává jednotlivým vínům unikátní projev. Kamptalské veltlíny jsou charakteristecké takzvanou kouřovinkou, svěží mineralitou a dlouhou dochutí.

Matthias Hager převzal rodinné vinařství velmi brzy. Přes získané zkušenosti postupně nasměroval chod vinařství k biodynamickým postupům, jimiž se dodnes řídí a většina jeho vín již nese ochranou známku Demeter. Udržení přirozené rovnováhy ve vinohradu je Matthiasova hlavní snaha.

Vinařství nabízí 2 řady, modrou a hnědou linii. Modrá jsou spíše základní vína s důrazem na jednoduchost a dobrou pitelnost. Hnědá naopak nechává vyniknout vínům ze starších výsadeb, terroiru a jsou vhodná k delšímu zrání. V posledních letech přidal Matthias ještě řadu PUR, ve které se věnuje nesířeným vínům.

Tip: Matthiasův bratr Herman provozuje v Mollands restauraci, v jejíž nabídce najdete pouze lokální suroviny a mimo jiné chová a zpracovává maso vlastních prasátek (Turopolje). Samozřejmostí je párování vín z rodinného vinařství. Vřele doporučujeme návštěvu.